Thread: Sadettin Kaynak

Forum: Sadettin Kaynak

Author: Bence68


Bence68 - 2/2/2008 at 10:52

1895- 3 Şubat 1961

İstanbul'da doğdu. Camilerde müezzinlik ve imamlık yapmış, hanende olarak edindiği şöhretini bestekarlığı ile doruğa çıkartmıştır.

Hafız Melek Efendi ve Kasımpaşalı Hafız Cemal Efendi'den, Muallim Kazım Bey ile Neyzen Emin Dede'den faydalanmıştır. Darülelhan ve Darüttalim-i Musiki Toplulukları'nda hanendelik yapıp, plak kayıtlarına iştirak etmiştir.

Columbia firması adına 1927-29 yılları arasında fasıl şarkıları, gazeller, duraklar, mersiyeler okumuştur. Toplam plaklarının sayısı 40 kadardır. Sonradan besteciliğe yönelmiş şarkılar, revüler (Alabanda) ve film müzikleri bestelemiştir.



Ali Alaaddin Efendi’nin oğludur. Sesinin güzelliği nedeniyle genç yaşta hafız oldu. Öğretmenleri; Hafız Melek Efendi, Kaşımpaşa Küçükpiyale Camii imamı Hafız Cemal Efendi, Neyzen Emin dede ve Muallim Kazım Uz’dur.

Dini müzik ile din dışı müziği birlikte yürüttü; ilk bestesi olan hüzzam şarkısı “hicran-ı elem” i 1926 yılında yazdı. İlk türkçe ezanı seslendiren kendisidir.

Müzik eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı ve daha sonra güney doğu anadolu’da yerel müzikler üzerine araştırmalar yaptı.

1940-1950 yılları arasında seksenin üzerinde film için beste yapmıştır. 1955 yılında felç geçirdi; 3 şubat 1961 tarihinde İstanbul’da Haydarpaşa Numune hastanesi’nde öldü. Merkez Efendi mezarlığında gömülüdür.

42 ayrı makamda yazdığı 330 kadar eseri bulunmaktadır.

Bence68 - 2/2/2008 at 10:56

Güftelerini genellikle Karacaoğlan ve Aşık Emrah gibi halk ozanlarından almış, klasik Türk müziği ile halk müziği arasında köprü kurarak yeni bir tür oluşurmuşur.

Türk Musikisi Bestekarları Külliyatı dizisinden kimi notaları basıldı. Çeşitli makamlarda çok sayıda bestesi vardır.

Bu bestelerin en bilinenleri ,"İncecikten bir kar yağar","Leyla bir özge candır","dertliyim ruhuma hicranımı sardımda yine","Ela gözlerini sevdiğim dilber"

This thread come from : Dostsesi - Stimme der Freundschaft
http://www.dostsesi.com/forum

Url of this website:
http://www.dostsesi.com/forum/modules.php?name=eBoards&file=viewthread&fid=413&tid=150