Kültürel Detaylar
Erzincan kültürünün evrimi genelde doğu Anadolu kültürünün gelişimine eş
bir çizgi izler. Ancak yerel özelliklerde kaynaklanan yönleri de vardır.
Yöredeki ilk yerleşimler, İlk Tunç Çağı'na kadar uzanmaktadır. Bunu izleyen
dönemlerde Erzincan yöresi değişik güçler arasında sık sık el
değiştirmiştir süreklilik, ancak Türklerin gelişinden sonra sağlanmıştır.
Bu dönemde etnik ve dinsel öğelerin çeşitliliğine bağlı olarak farklı
kültürler varlıklarını sürdürmüştür.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Erzincan, nüfusu az, ekonomisi tarım ve
hayvancılığa dayanan bir ildi. Azınlıkların çoğunluğu yöreden ayrılmıştır
ve onların gitmesiyle el sanatları alanında oluşan boşluk göçmenler ve
yerli halkça doldurulmuştur. Daha sonraki yıllarda sosyoekonomik gelişmeye
bağlı olarak yaşanan köyden kente göç, gelenekte belirli bir kopukluk
yaratmıştır. Belirli aralıklarla yaşanan yer sarsıntıları da eklenince
halkın çoğunluğunun büyük şehirlere gitmesine rağmen Erzincanlı, yöresini
unutmamış ve bağlarını kesmemiştir
Erzincan Mutfağı
Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmenin
temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur,
yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok
sayıda yemek türünde kullanılır.
Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir
yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış
için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve
meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı
yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri
oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek
türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen
hamur işlerindendir.
Ne Yenir?
Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur
işleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma başlıca
yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça
tüketilen hamur işleridir.
Erzincan'dan Yemek Tarifleri
Sırın
Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz
Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta
büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar
kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde
saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla
elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak
genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip
tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.
Gasefe
Malzemeler :
1/2 kg. kayısı kurusu (yarma)
2-3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir tencerede
üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar
pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı süzgeçten
süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı
gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis
yapılır.
Ne Alınır?
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi
anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün
hediyelik eşyalardır.
Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak
alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Yapmadan Dönme
Altıntepe şehir kalıntılarını gezmeden,
Mama Hatun Kervansarayını, Terzi Baba Türbesini ve Kemah Kalesini
görmeden,
Erzincan Girlevik Şelalesinin karşısında de alabalık yemeden,
Esentepe'den şehrin görünümü izlenmeden,
Ekşisu mesire alanında kaynağından maden suyu içip, doğal jakuziye
girmeden,
Erzincan bakır el sanatları ve Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum
Peyniri almadan
...Dönmeyin.
____________________